nav-left cat-right
cat-right

Najbolj racionalna vrsta sistema za namakanje vrtov in podobnih površin

Namakalni sistemi prinašajo vrsto prednosti, vseeno pa je dobro vedeti, katera vrsta sistema se lahko najbolje obnese v vašem primeru. Če se boste torej odločali za sistem namakanja, je najbolj pametno izbrati takšnega s samodejnim krmiljenjem. Zalivanje se tako vklopi ob najprimernejšem času proti jutru. To lahko pomeni precej velik prihranek pri vodi, obenem pa tudi veliko bolj zdrave rastline.

Še ena prednost samodejnega krmiljenja pa je ta, da namakalni sistem rastline oskrbuje z vodo tudi tedaj, ko smo dlje časa odsotni. Programsko uro z nastavitvami lahko na primer namestimo v garažo ali pa v vrtno lopo.

Glavni tipi sistemov za namakanje

Na voljo je kar nekaj različnih vrst namakalnih sistemov. Za trate je zagotovo najbolj dobrodošel sistem z ugreznimi razpršilniki. Pri njih je sistem cevi napeljan pod zemljo. Za grmovnice, okrasne trajnice, sadno drevje in gredice z vrtninami pa se priporočajo različne izvedbe kapljičnih cevnih sistemov. Ti so lahko podzemni ali pa površinski. Za profesionalne namene pa se najpogosteje uporabljajo sistemi z mikrorazpršilci.

Ilustracija kapljičnega namakalnega sistema.

Še zlasti pri novogradnjah oziroma na novo nastalih vrtovih se splača namakalni sistem dobro načrtovati. Načrt naredimo tedaj, ko natančno vemo, kakšna bo hortikulturna ureditev. Vgradnja podzemnih cevi v nobenem primeru ni priporočljiva pred navozom zemlje. Mehanizacija bi namreč cevi lahko stisnila. Ker bi bile stisnjene cevi prekrite z zemljo, bi bilo težko najti poškodovana mesta.

Za najbolj racionalno obliko namakanja velja kapljični sistem

Ni torej povsem vseeno, za kateri sistem namakanja se odločite. Med vsemi namakalnimi sistemi pa preverjeno kapljični velja za najbolj racionalnega. Z njim iz cevi voda prodira direktno na območje korenin. Zagotovo pa je najbolj potratno zalivanje s cevjo, ker ne nadzorujemo, koliko vode se je porabilo.

Najustreznejši čas za zalivanje so zgodnje jutranje ure. Tedaj se zrak najbolj ohladi, rastline pa posledično najbolje vsrkavajo vodo. Zalivanje čez dan pa pri rastlinah lahko povzroči celo šok. To vodi v bolezenska stanja. Kapljice na tkivu ustvarjajo v sončni svetlobi lupe ter tako povzročajo sončne ožige.

Šolski primer namakanja s kapljalno cevjo je na primer namakanje žive meje. Cev mora biti razpeljana z obeh strani meje. V nasprotnem primeru bodo rastline korenine razvile samo v območju namočenosti na eni strani.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja