nav-left cat-right
cat-right

Avto žarnice je potrebno imeti s seboj

Na cesti se zgodi marsikaj!

Trails

Menjava avto žarnice naj bi bila nekaj, kar storijo že na servisu in to povsem preventivno. Sam sem imel to srečo, da sem imel vedno dober avto servis, ki mi je vozilo kvalitetno pregledal, žarnice pa preventivno zamenjal in računal minimalno. Vem, da jih lahko oni kupijo ceneje, kot jih lahko sam, zato so imeli v ceni že nekaj dobička, z minimalno urno postavko pa je bila zadeva tako cenena, da jih tudi sam ne bi uspel zamenjati za tak drobiž. Več kot 10 let sem vozil avto, ki mu niti enkrat niso odpovedala luči. Še takrat edinkrat ko so mu, se je v resnici pokvarila električna napeljava in niso se ugasnile samo avto žarnice, ampak kar vse kar je potrebovalo elektriko. No, na koncu tudi avto sam in nekje na sredi glavne ceste med Ljubljano in Novim mestom je vozilo obtičalo sredi najhujše gneče ob robu nevarnega in hitrega odseka. Takrat avtoceste še ni bilo, so se pa na srečo samo nekaj minut za tem mimo pripeljali policisti, ustavili promet in mi prijazno pomagali potisniti vozilo v klanec kakšnih 200 metrov višje, kjer je bilo manjše počivališče in tam sem varno počakal na vlečno službo, ne da bi oviral promet in ogrožal sebe in druge.

Avto žarnice lahko kupite skoraj kjerkoli

Avto žarnice je sicer mogoče kupiti skoraj v vsaki večji trgovini, trgovini z avto deli in tudi na avtomobilskih servisih. Vse bolj priljubljena možnost je tudi nakup v kateri od spletnih trgovin, kjer imate na voljo širok nabor različnih modelov, zraven pa vam natančno piše, za kateri tip avtomobila so narejene. Še bolje je, če si kar že vnaprej izberete tip vozila za katerega avto žarnice iščete in potem vam iskalnik pokaže samo še tiste avto žarnice, ki temu pogoju ustrezajo. Na srečo je veliko klasičnih modelov, ki jih uporablja veliko različnih vozil, tako da se težko zmotite oziroma tudi če se, jih boste z lahkoto zamenjali v trgovini ali pa z vašim sosedom, ki bržkone takšne žarnice potrebuje, če jih vi res ne.

Menjava naj bo kar preventivna

Vsekakor vam priporočam, da avto žarnice menjate sproti in preventivno, vedno tudi levo in desno hkrati, čeprav se pokvari le ena in tako bodo delovale dolgo in vas ne bodo pustile na cedilu ravno v kaki temni noči, na ovinkasti hitri cesti, ko najbolj dežuje in si jih res ne želite menjati. Poleg tega, da vi slabše vidite, ste tudi manj opazni v prometu in lahko pride do nesreče, tega pa si gotovo ne želite. Še najslabše pa je to, da v veliko tipih vozil ni tako preprosto priti zraven in odstraniti pokrova, tako da je menjava lahko problematična že iz tega vidika, tudi če imate mesto, kjer se lahko varno ustavite in tudi če imate žarnico s seboj v obvezni opremi – kar naj bi jo seveda vedno imeli – in to vsaj dve.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja