nav-left cat-right
cat-right

Daljnogled in teleskop v vsak dom

daljnogledNe vem ali sem samo jaz tako navdušen, ali smo vsi mnenja, da bi teleskop in daljnogled morala imeti mesto v vsakem domu. Nad opazovanjem neba in daljne okolice sem navdušen že od kar pomnim. Moje navdušenje pa se je n-krat potenciralo v mladosti, ko sem za božič od staršev dobil teleskop. Teleskop je bil sicer neka poceni verzija, ampak je povsem razumljivo, da starši za božič ne bodo otroku kupili teleskopa, ki stane par sto €, če niso res premožni.

teleskopNo ja tisti teleskop je bil dovolj za opazovanje neba, okolice, lune in tako dalje. Moram reči, da se mi je zadeva izredno dopadla, uporabljam ga pa še danes. Na srečo so te zadeve dandanes precej bolj dostopne, kot v preteklosti. Večkrat sem se udeležil že tudi opazovanja neba, ki ga organizirajo razna društva. Na teh opazovanjih so prisotni strokovnjaki z dobro opremo, ki poskrbijo za zares izvrstno izkušnjo. Moram priznati, da sem si takoj po tem dogodku začel ogledovati malce boljše teleskope in našel precej ugodno ponudbo v eni izmed spletnih trgovin (https://www.pricaraj.si/foto/ostala-opticna-oprema/teleskopi). Malce bom še počakal, vendar si v prihodnosti zagotovo kupim teleskop za nekaj sto evrov.

Zanimiva pa nista samo daljnogled in teleskop, temveč tudi mikroskopi. Na trgu se najdejo večinoma otroški mikroskopi, ki so dovolj za nekajminutno zabavo, za kaj več pa si boste morali priskrbeti kvaliteten in močan teleskop, vendar vas bo ta tudi stal precej denarja.

Z njim pa se ne boste zabavali sami vi, temveč cela družina. Obenem pa ta dejavnost ne bo prinesla samo zabave, temveč tudi veliko novega znanja o našem planetu in o planetih ter zvezdah, ki nas obkrožajo.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja