nav-left cat-right
cat-right

Delovni oder je lahko nevarno delovno mesto

gradbeni-oderOb besedi oder najprej pomislimo na gledališče. No saj se nismo tako zelo zmotili, vendar ima beseda širši pomen in namen. Ko pa rečemo delovni oder, pa se iz gledališča preselimo v čisto drugo smer. Njihova uporaba je običajno namenjena za dela na višini, omogočajo namreč lažje delo, so pa tudi varnostni element pri samem delu. Več o delovnih odrih si lahko preberete tudi na tej spletni strani http://www.zerjavi.eu/delovni-gradbeni-odri/ podjetja Žerjavi Klančar, pri katerih si delovni oder lahko tudi izposodite.

Postavljanje in dopolnjevanje takega odra lahko izvajajo le strokovno usposobljeni delavci, za katere je predpisano da morajo izpolnjevati pogoje za delo na višini. Ker je dandanes za vse potrebno imeti vse potrebne dokumente in dovoljenja, tudi delovni oder ni izjema. Lahko bi rekli najprej papirji potem pa vse ostalo, dokumenti pa se morajo na delovišču nahajati od dneva postavitve do dneva porušitve odra. V dokumentaciji je potrebno paziti na kar nekaj zahtev različnih standardov. V praksi to pomeni predviden način montaže in demontaže, preprečevanje prevrnitve itd.

Ker je sam delovni oder namenjen tudi varovanju delavcev, je predpisano da mora imeti varnostno ograjo. Zakonsko predpisana višina varnostne ograje je 1m , ki mora biti postavljena tako da zagotavlja maksimalno varnost. Običajno se ograjo postavlja na zunanjo stran odra oziroma drugače rečeno, stran od stene. V kolikor je delovni oder oziroma podest oddaljen od stene več kot 30cm, pa mora biti ograja postavljena tudi tu.

Namesto ograje lahko varnost zagotovimo tudi z varnostnim pasom  za delavca ali lovilnim odrom eno etažo nižje itd. Mogoče se vse sliši preveč zakomplicirano, vendar varnost naj bo vedno na prvem mestu.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja