nav-left cat-right
cat-right

Grafične kartice danes

Medtem ko se je v zadnjih letih razvoj procesorjev malce upočasnil se je evolucija grafičnih kartic šele začela. Grafične kartice so v vzponu kar se tiče novih tehnologij in so sedaj zmožne naprednih funkcij kot so razbremenitev procesorja v zahtevnih 3d aplikacijah, zelo nizka poraba energije, 4k resolucija in še mnogo več.

graficna-karticaGrafične kartice so na voljo vsem uporabnikom od dveh najbolj znanih proizvajalcev čipov Nvidie in AMDja. Nvidia je izdala svojo serije grafičnih kartic z imenom GTX 1080 GTX, GTX 1070 in GTX 1060, medtem ko je AMDjev odgovor RX 480, RX 470 in RX 460. Vse grafične kartice (glej www.mojpc.si) omenjene zgoraj podpirajo najnovejši programski jezik DirectX 12, ki omogoča bolj učinkovito igranje iger pri visokih resolucijah kot so 4K.

Pod pokrovom grafičnih kartic

Kako da so grafične kartice vse manjše in hitrejše obenem pa poraba energije ostaja nizka ali celo nižja kot pred nekaj leti? Skrivnost je v izdelavi čipovja, katero najbolj popularno je danes 14/16 nm (nanometer). V primerjavi z letom 2009 je bila izdelava grafičnega čipovja velikosti 40nm in preskok na 14/16 nm v letu 2016 je omejil segrevanje in porabo elektrike za vse moderne grafične kartice. Danes imajo vse grafične kartice 2GB ali več pomnilnika saj se je povečala potreba po njem zaradi zahtevnih 3d aplikacij, ki potrebujejo veliko spomina, da delujejo pravilno. Grafični kartici, ki jo kupite posebej in namestite v poseben prostor osnovne oziroma matične plošče pravilno rečemo – diskretna grafična kartica.

Kaj pa integrirane grafične kartice?

Integrirane grafične kartice so bile zelo popularne za računalnike, ki niso zahtevali veliko grafične moči (na primer serverji in računalniki mišljeni za pisarniško delo). Seveda takšne integrirane kartice še vedno obstajajo vendar jih je nadomestil APU (Accelerated Processing Unit). To je kratica za grafično kartico, ki je vgrajena v sam procesor.

V zadnjih letih so APUji močno napredovali in so sposobni poganjati najnovejše igre brez težav, kar je omogočilo da imamo veliko več grafične moči v naših računalnikih za majhen denar v primerjavi z starimi integriranimi grafičnimi karticami, ki so se pa nahajale na sami matični plošči.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja