nav-left cat-right
cat-right

Iz česa sestoji osnovni okulistični pregled

Kar 80 % vseh težav z vidom lahko učinkovito preprečimo ali zdravimo, če redno opravljamo pregled svojih oči. Četudi torej nimamo posebnih motenj vida, se nam splača in celo priporoča opraviti temeljit okulistični pregled, in to enkrat na leto.

Na sploh so osnovni okulistični pregledi sestavljeni iz določanja ostrine vida z dioptrijo na blizu ter daleč, iz merjenja očesnega pritiska, pregleda sprednjega segmenta očesa pod povečavo in ne nazadnje še iz širjenja zenic s pregledom zadnjega segmenta očesa. S pregledom oči strokovnjaki najpogosteje opazijo spremembe v krvnih žilah. Slednje je lahko posledica visokega krvnega pritiska, sprememb zaradi diabetesa, ateroskleroze in še drugih nevroloških težav. Ključno je tudi vedeti, da s takšnim pregledom lahko uspešno sledimo napredovanju zdravljena omenjenim boleznim.

Če ima pacient zdravo oko in je prisotna samo dioptrija, se določijo očala za daleč in na blizu ali pa progresivna očala. Splošni okulistični pregledi pa praviloma v povprečju trajajo približno eno uro. Zdravnik po samem pregledu določi tudi, ali so potrebne še kakršne koli dodatne preiskave.

Terapija ali dodatne preiskave po okulističnem pregledu

Pri pregledu se neredko odkrije kakšna očesna bolezen, na primer suho oko, vnetje, težave z rumeno pego. V tem primeru se torej pacientu določi terapija ali pa dodatne preiskave. Praviloma ga strokovnjak napoti k subspecialistu oftalmologu. Ta je namreč posebej specializiran za določeno vrsto težav.

Najpomembneje je opraviti otroški oftalmološki pregled v prvih letih posameznikovega življenja. Dejstvo je namreč, da se sam razvoj vida konča do osmega leta starosti. Velik del težav z vidom lahko okulistični pregledi preprečijo pri otrocih. Zanje se po pregledu uporabi izbrana očala ali celo pogovori o potrebi po morebitni operaciji.

Deček z očali

Vrste pregledov za oči

Ko se odločate za okulistični pregled, lahko izbirate med več vrstami. Na voljo so standardni, razširjeni pregled in ne nazadnje tudi pregled za leče. V času pregleda vam specialist lahko pomaga oziroma svetuje pri izbiri vrste stekla, ki so za vašo dioptrijo najprimernejša. Prav tako je možno preizkusiti, kakšno je pravzaprav gledanje s progresivnimi stekli, še preden se zanje sploh odločimo.

V nekaterih primerih so okulistični pregledi samoplačniški. Brezplačni pa so pri nekaterih ponudnikih tedaj, kadar se pri njih odločite za nakup očal. Na pregled pa se lahko naročate preko telefona, po elektronski pošti pa tudi preko spletnega obrazca. Če že uporabljamo očala, nas ponudniki tovrstne storitve ob naročanju prosijo, da jih prinesemo s seboj.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja