nav-left cat-right
cat-right

Izbira primerne fasade

Fasada je zunanja, navadno čelna arhitektonsko poudarjena stran stavbe. Danes je ta pojem uporabljen kot sinonim za zunanjo steno. Fasada se loči po zgradbi, materialu in konstrukciji. Oblikovanje fasade je pomembna tema pri arhitekturi in ustvarjalna zgradba elementov kompletnega objekta gradbene tehnike. Izdelava fasade naj bo na strani izkušenih, iz strani proizvajalcev potrjenih izvajalcev.

c978fbd8cb15f7b7a3199cab9adcf7b8

Okolje, v katerem se nahaja stavba, ki čaka na prenovo fasade vpliva na samo izbiro le-te. Poskušamo se čim bolje držati tradicionalnega izgleda, saj izdelava fasade, ki izstopa s svojo živo močno barvo ni sprejemljiva. Upoštevati je potrebno tudi tip gradbene konstrukcije. Določena fasada deluje bolje v navezavi z določeno konstrukcijo. Neprimerno bi bilo ometati leseno konstrukcijo, saj s tem onemogočimo dihanje lesa. Vsekakor pa na samo izbiro fasade vpliva njena cenovna dostopnost in pa naš okus. V Sloveniji je veliko različnih ponudnikov zidarskih in fasaderskih storitev, zato vam ne bo problem izbrati kvalitetnega.

Kakšen tip fasade izbrati?

Poznamo več vrst fasad. V grobem se ločijo na kontaktne in obložene. Med vrstami se tako nahajajo ometane fasade. Te so v Sloveniji med najbolj zastopanimi fasadami, saj so tako rekoč univerzalne. Sodijo prav v vsako okolje, dokler so njihove barve v mejah normale. Lesena fasada je uveljavljena povsod po svetu, tudi pri nas. Najbolj primerna postavitev fasade bi bila na stavbi ruralnega okolja. In kot glavno, je izredno ekološka. Les je le naravni material, ki diha z okoljem.

Steklo, kamen ali kaj drugega?

Steklene fasade so bolj primerne za javne stavbe. Steklene površine ne zamejijo prostora, tako dosežemo neke vrste povezave stavbe z okolico. Primerne so zato, ker omogočajo naravno ogrevanje pozimi, hkrati pa zmanjšajo potrebo po umetnem viru svetlobe. Na Primorskem je najbolj aktualna kamnita fasada. Kamen je izredno obstojen material, zato imamo lahko kamnito fasado vrsto let brez obnavljanja. Na trgu so še fasade iz vlaknocementiranih plošč, fasade obložene s ploščami iz kompozitnih materialov, fasade obložene z oblogami iz umetnih mas, aluminijaste fasade ter opečna in keramična fasada.

Za več informacij kontaktirajte enega izmed bolj znanih ponudnikov fasaderskih storitev v Sloveniji. Najdete jih tukaj http://www.fasaderstvo-fasade.si.

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja