nav-left cat-right
cat-right

Kako delujejo vetrne elektrarne

Vetrne elektrarne v celoti delujejo na vetrno energijo. Vetrna energija je vir energije, ki je trajnosten in obnovljiv in za katerega nas ne sme skrbeti, da bi ga v prihodnosti zmanjkalo. Je tudi čist vir energije, vetrna energija namreč ne proizvaja toplogrednih plinov. Nove vetrne elektrarne s se v zadnjem času posodobile že do te mere, da ima večina pridobljene okolijske certifikate. To pomeni da te vrste elektrarne ne povzročajo prevelikega hrupa v okolje,  zmanjšano je elektromagnetno sevanje, ni nevarnosti, da bi se onesnaževalo vodovarstvenih območij, ker ne uporabljajo reduktorja in ne potrebujejo olja za hlajenje. Tudi elise so ogrevane tako, da se na njih ne nabira žled in ni nevarnosti, da bi koščki odpadlega ledu zadeli ljudi ali kakšno žival. Vetrna elektrarna je del zelene energije, kar pomeni da je okolju prijazna energija, saj se izkorišča naravna energija vetra, pri tem pa se ne sproščajo nobene okolju nevarne snovi.

Bistvene pozitivne lastnosti vetrnih elektrarn so:

Da je to čisti vir energije, ki s seboj ne prinaša nobenih emisij CO2 v okolje, tehnologija električnih naprav je zelo enostavna, delujejo praktično brez odpadka medtem, ko je gradnja elektrarn je enostavna in hitra. Prav tako je enostavna pretvorba energije vetra v električno energijo. Vetrne elektrarne imajo nekje 25let  dolgo življenjsko dobo, njeni obratovalni stroški so medtem izjemno nizki. Taka elektrarna ponuja različne možnosti delovanja, odvisno od vetrovnih razmer. Ko vetrni elektrarni preteče življenjska doba, jo je mogoče hitro in enostavno razgraditi. Investicija v vetrno elektrarno se popolnoma poplača v roku 7 let.

Kljub vsemu pa poznamo nekaj negativnih lastnosti: taka vrsta elektrarne vzame veliko prostora in z njenim vnosom v naravo se izgled pokrajine bistveno spremeni. Možen je tudi negativen vpliv na razne ptice. Slabost je tudi, da če vetra ni elektrarne ne obratujejo zato proizvajajo majhen delež električne energije.

Zanimiv članek najdete tudi na Wikipediji https://sl.wikipedia.org/wiki/Vetrna_elektrarna, kot lahko sklepate iz naslova članka, le-ta govori o vetrnih elektrarnah.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja