nav-left cat-right
cat-right

Led žarnice razsvetljujejo varčno

led-svetilaČe primerjamo led žarnice s starimi žarnicami na svetilno nitko, je včasih kar nemogoče verjeti, da so namenjene istemu namenu, torej razsvetljavi prostorov. Funkcijsko so namreč res enake, vendar pa se pošteno razlikujejo tako po obliki kot po načinu delovanja. Stare žarnice na nitko so bile energijsko požrešne, zaradi česar jih v razvitem svetu že dolgo ne uporabljamo več, nadomestile pa so jih tako imenovane varčne sijalke in led žarnice. Tudi oblika je povsem drugačna. Stare žarnice so bile hruškaste oblike, led žarnice pa so sestavljene iz drobnih led svetil. Nič hudega – velikost tu prav nič ne šteje, in če primerjamo svetilnost, hitro ugotovimo, da lahko led žarnice pošteno razsvetlijo prostor.

Prednosti led žarnice

Led žarnice se torej ponašajo s svojo majhnostjo in veliko svetilnostjo, torej jih lahko uporabljamo precej bolj prefinjeno ter jih nameščamo tudi v zelo omejene prostore ali zanimivo kombiniramo med seboj, na primer v avtomobilskih žarometih. Ker porabijo izjemno malo energije, so uporabne tudi tam, kjer je z energijo težava oziroma je potrebno biti z njo varčen, na primer pri uporabi akumulatorjev kot vira. Še ena prednost je, da se ne segrevajo. Led žarnice ostanejo hladne, tudi če so vključene dlje časa, in ne oddajajo nepotrebne toplote. Tisto, kar nam je vsem najbolj v veselje, pa je seveda to, da se zaradi majhne porabe energije pošteno zmanjša tudi račun za električno energijo, kadar led žarnice uporabljamo za razsvetljavo bivalnih, poslovnih in industrijskih prostorov. Tudi razsvetljava zunanjosti stavb in ulična razsvetljava za mesta z uporabo led tehnologije ni več velik strošek.

Led žarnice za domačo uporabo

Če želite v svojem gospodinjstvu privarčevati, zamenjajte sijalke in klasične žarnice za led žarnice. Nič hudega, če tega niste nikoli načrtovali, kajti led žarnice so oblikovane tudi v oblikah, ki omogočajo namestitev v povsem navadne svetilke. Morda se vam bo ob nakupu zdelo, da so led žarnice v primerjavi z navadnimi dražje, vendar razlika v ceni ni velika, poleg tega pa je treba vedeti, da lahko prihranite do 80 odstotkov energije, prav tako pa imajo led žarnice izjemno dolgo življenjsko dobo – tudi po več let jih ne boste zamenjali.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja