nav-left cat-right
cat-right

Menjava oken v starejših stanovanjskih objektih

Okna so eden najpomembnejših elementov v bivalnih prostorih. Okna namreč zagotavljajo dovod dnevne svetlobe, ki omogoča normalno delo in bivanje, hkrati pa ugodno vpliva na naše počutje. Ker je glavni del pvc okna iz stekla, to hkrati pomeni tudi večjo toplotno prevodnost iz zunanjosti v notranjost. Zato mora biti okno kar najbolj izolativno, saj samo po sebi predstavlja področje povečanih toplotnih izgub v okolico.

Standardi izdelave oken so se skozi leta vedno spreminjali. V letih po izpopolnjeni proizvodnji ravnega stekla je že ena plast stekla pomenila bistveni napredek, saj je omogočila zatesnitev prostora kljub enaki osvetljenosti le-tega. Sčasoma pa smo ljudje iznašli izolacijo hiš, ki je omogočala velike prihranke pri ogrevanju. S povečanjem prebivalstva in dražitvijo energentov v 20. stoletju je potreba po še večji izolaciji hiš in stanovanjskih objektov prerasla do te mere, da je bilo potrebno poskrbeti tudi za okna. Ena prvih izboljšav je bila prav gotovo uvedba dvojnih oken s plastjo zraka v sredini. To je pomenilo pravo revolucijo na področju oken, še vedno pa je omogočalo le relativno slabo tesnenje v primerjavi s sodobnimi izdelki, kot so pvc okna.

Naslednja stopnja v razvoju sodobnih oken je bila iznajdba standariziranih steklenih vložkov z dvojnim steklom. Ti so omogočali še večje toplotne prihranke, primerni pa so za vgradnjo v okna različnih vrst, tako lesena kot tudi pvc okna. Tudi okvirji za okna so postajali čedalje bolj izpopolnjeni, razvoj novih materialov je omogočil izdelavo še boljših tesnil, nekaj pa je k razvoju oken gotovo dodal tudi razvoj profiliranih jeklenih okvirjev s pvc oblogo. Taka okna imenujemo pvc okna in so kmalu postala sinonim za dostopno kakovost novih oken. Pvc okna so primerna tako za novogradnje, kot tudi za zamenjavo oken v starejših objektih, kar so mnogi posamezniki s pridom izkoristili. V mnogih starejših hišah je menjava oken za pvc okna pomenila bistveni prihranek pri ogrevanju.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja