nav-left cat-right
cat-right

Pozitivni učinki masaže

Masaža je eden najstarejših in najpreprostejših načinov sprostitve , saj spodbuja in miri naše telo in duha ter ima veliko pozitivnih učinkov. Predvsem na Vzhodu velja prepričanje, da ima redna masaža daljše blagodejne učinke na ljudeh vseh starosti; tako na dojenčkih, kot tudi starejših.

Vpliv na mišični sistem

Z masažo povečamo pretok krvi, s čimer zagotovimo lažji  in hitrejši dostop hranil in kisika do tkiva. Z razgibavanjem in gnetenjem mišic odvajamo mlečno kislino, kar pospeši regeneracijo mišic in telesa po vadbi ter jih pripravi na nove napore. Z masažo sprostimo napetost v mišicah in tkivih.

Vpliv na kožo

Pospešena cirkulacija povzroči hitrejšo regeneracijo, večjo elastičnost kože in izločanje škodljivih snovi iz telesa kar se opazi kot hitrejše celjenje ranic na obrazu in lepši videz kože. Z masažo stimuliramo tudi žleze lojnice, s čimer pospešimo nastajanje loja, ki pomaga pri izločanju snovi in izboljša ten in poveča gladkost kože.

Vpliv na kardiovaskularni in limfni sistem

Z masažo se razširijo vene, s čimer začasno zmanjšamo krvni pritisk in znižamo število utripov srca. Pospešimo tudi pretok po limfnem sistemu kar pospeši odvod neželenih snovi iz telesa.

Vpliv na skelet

Masaža omili bolečino sklepov, saj sprosti vezi in mišice okoli bolečega predela. Z redno uporabo masaže, kot zdravilno terapijo sklepi postanejo bolj gibljivi.

Vpliv na prebavila

Masaža pospešuje peristaltično aktivnost v debelem črevesu in odpravlja napihnjenost ter pospešuje odvajanje snovi iz telesa. Spodbudimo tudi delovanje parasimpatika, kar vpliva na hitrejše prebavljanje hrane.

Vpliv na dihalne poti

Z zmanjšanjem draženja parasimpatičnega živčevja upočasnimo frekvenco dihanja. S postavitvijo telesa v določene položaje in z ritmičnim pritiskom povečamo izločanje sluzi iz dihalnega sistema.

Vpliv na psiho

Poleg pozitivnih fizičnih učinkov nudi masaža tudi blagodejne učinke na človeško psiho, saj zmanjša stres in napetost ter izboljšuje splošno duševno počutje.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja