nav-left cat-right
cat-right

Prednosti skeletne gradnje hiš

V prejšnjem delu vodiča smo si ogledali kaj vse je lahko skelet oziroma okostje pri skeletni gradnji, kako zapolnimo vrzeli skeleta ter kako izgledajo v praksi. V tem delu vodiča pa si bomo po bližje ogledali na kaj moramo biti pozorni pri tej gradnji skeletne hiše in zakaj postaja skeletna gradnja vse bolj priljubljena.

 

Je faktor izoliranja pomemben?

 

Največ pozornosti bi morali posvečati izbiri materiala, ki bo zapolnil vrzeli, ki nastanejo po instalaciji skeleta. Prva stvar na katero moramo pomisliti je, da bo naša hiša čim bolje izolirana za kar najboljši izkoristek pri ogrevanju oziroma ohlajanju hiše. Pri tem takoj pomislimo na las, ki je prav dober izolator. Če bi recimo izbrali ogrodje iz jekla in stene iz stekla, bi tako zgrajene skeletne hiše prav hitro pričele izvajati svojo nalogo kot kakšen rastlinjak, v katerem je prevroče oziroma premrzlo.

 

Kako načrtovati instalacije?

 

Zavedati se moramo, da nam lahko določeni gradbeni elementi pri gradnji skeletne hiše močo otežijo delo pri polaganju instalacij. Tako moramo ta del skrbno načrtovati in predvideti vlogo teh elementov v naši hiši. Uporaba opek ali mavčnih plošč bi nam zelo olajšala življenje, saj bomo v njih brez kakršnih koli težav položili instalacijo. V drugem primeru, ko pa material izbran za stene ne more nositi električnih kablov (steklo), pa je potrebno tako instalacijo speljati po tleh. Prednosti gradnje skeletnih hiš so hiter čas gradnje ter poljubno spreminjanje instalacije glede na naše potrebe.

 

Zakaj so lesene hiše tako priljubljene?

 

Prvi faktor seveda tiči v času. Montažna gradnja se odvija precej, precej hitreje kot gradnja klasičnih zidanih hiš, kar nam olajša planiranje našega življenja in skrajša čakalno dobo za naše novo prebivališče. Drugi razlog pa tiči v tem, da si ob morebitnem premisleku postavitve sten te lahko ponovno preuredimo z veliko manj vložka kot pri zidanih. Tretji razlog pa je v tem, da je taka gradnja odlična za novodobne odprte prostore, kjer ni veliko notranjih sten, za nosilnost pa tako ali tako skrbi okostje okrog in okrog hiše.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja