nav-left cat-right
cat-right

Rekuperacija

Ogrevanje in hlajenje je večna težava tistih, ki gradijo oziroma se odločajo za prenovo. Vsako stanovanje oziroma stavba mora biti primerno zračena, ogrevana in hlajena. Kaj natančno bomo izbrali, je seveda popolnoma na nas. Vse bolj priznan oziroma uporabljen način ogrevanja in hlajenja pa je način rekuperacije. Je rekuperacija zraka res nujna? Gre res za varčen način ogrevanja oziroma hlajenja? Vse to boste izvedeli v naslednjih stavkih.

Rekuperacija toplota zrak

Dandanes je tehnologija tako napredovala, da lahko v stavbe vgrajujejo zelo dobre izolacijske materiale., neprodušna tesnjenja in še bi lahko naštevali. Je veliko manj odprtih, skozi katerih lahko pride mrzel ali topel zrak, v primerjavi s preteklosti. Seveda to pomeni, da so danes hiše oziroma zgradbe veliko bolj varčen, kot so bile v preteklosti. Zaradi tega je prezračevanje prostorov pravzaprav nujna stvar. V primeru, da izgubite preveč toplote s prezračevanjem, lahko to predstavlja velik strošek. Kadar pa se odločite, da tako imenovano ‘izgubo’ toplote izkoristite v namen prezračevanja, dosežete veliko rešitev. Rekuperacija toplota zrak pomeni ravno to.

Prezračevalne naprave rekuperacije

Prezračevalne naprave z rekuperatorjem nove generacije so izjemno varčne in vam lahko prihranijo zelo veliko denarja. Gre namreč za aktivno prezračevanje celotnega notranjega prostora. To dandanes v veliki meri uporabljajo varčne hiše. Pravzaprav se zaradi rekuperacije stroški zelo zmanjšajo. Naloga rekuperatorja je torej, da v zimskem času prenese toplotno energijo izhodnega zraka v povsem svež, nov zrak, ki ga vrne nazaj v prostore. Rekuperatorji delujejo tako v poletnih časih, kot tudi v zimskih dnevih.

Kako deluje rekuperacija?

Rekuperacija deluje tako, da v poletnem času topel zrak, ki vstopi v prostore ohladi, v zimskem pa je proces ravno obraten. Hkrati rekuperacija poskrbi za izmenjavanje svežega zraka, izmenjavo vlage ter nadzira vstopajoč prah. Rekuperatorji so dandanes tako napredni, da so lahko enostavno vgrajeni v sistem klimatizacije, toplotne črpalke ali pa delujejo povsem samostojno.

Kakšna je razlika z ostalimi sistemi ogrevanja?

Pravzaprav gre pri rekuperaciji za izjemno velik prihranek in dejansko izkoriščanje tistega, kar nam je podano. Rekuperator je sestavljen iz ventilatorja za sesanje tako imenovanega odpadnega zraka, hkrati pa ima ventilator za vpih svežega zraka nazaj v prostor. Strokovnjaki morajo poskrbeti za dober vgradni sistem in prezračevalni razvod tako, da bo izkoristek zraka kar največji. Na trgu obstajata pasivna ali aktivna rekuperacija. Strokovnjaki za rekuperacijo vam bodo znali svetovati na podlagi stanja vašega doma oziroma prostorov. Tako boste dejansko vgradili sistem, ki ga boste lahko maksimalno izkoristili.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja