nav-left cat-right
cat-right

Še eno orodje več na kmetiji

orodje-za-kmetovanjeVedno več kmetovalcev se pri sejanju poljščin poslužuje strojev za lažje in boljše sesanje. Predsetvenik je tako pri večjih kmetijah sestavni del sejalne strojne formacije. Mnogi bi lahko rekli, še eno orodje več pri hiši, vendar ni tako. Če ste kdaj v življenju sami vrtnarili veste, da zemlja ni ravno enostavna za obdelavo.

Najlažje je to razložiti nekako takole. Četudi ste zemljo na svojem vrtu v jeseni preorali ali ročno prekopali, ste spomladi imeli velike težave z zbito ter težko obdelovano zemljo. Spet ste morali malo prekopati ali zrahljati zemljo, mnogi jo celo znova prekopljejo. Prav tako imajo tudi kmetje pred samim sejanjem enako probleme, le da namesto lopate ali motikice uporabijo predsetvenik. Predvsem je uporaben ker omogoča, opravljanje dveh del hkrati in sicer rahljanja zemlje, ter istočasno sejanje.

Predsetvenik se lahko priključi na sprednji ali zadnji del traktorja, ki nato drobi ter rahlja zemljo, zaradi zrahljane zemlje je vožnja samega traktorja za voznika bolj udobna. Ker se priključek pripne na sprednji del traktorja, je zadnji del namenjen priključitvi sejalnice. Ker se predsetvenika, razen če niste kmetovalec, verjetno ne boste posluževali, lahko za snežni plug govorimo drugače.

Že sam namen uporabe oziroma obseg uporabnikov je večji. Absolutno je sestavni del vsake kmetije, vendar ga pozimi, še posebno pa ob sneženju večkrat vidimo na tovornjakih cestnih služb. Snežni plug je najbolj praktičen in najhitrejši način odstranjevanja snega z večjih površin. Lastniki stanovanjskih hiš ali lastniki trgovin ipd. ga običajno montirajo na t.i. samohodne kultivatorje, nekateri tudi na viličarje, nič nenavadnega pa tudi ni snežni plug na vrtnem traktorju.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja