nav-left cat-right
cat-right

Toplotna črpalka zrak voda

Kljub temu, da bi bila glede na izkoristek morda najboljša toplotna črpalka zemlja voda ali voda voda, je pri nas najbolj pogosta toplotna črpalka zrak voda. Zakaj? Enostavno. Za toplotno črpalko zemlja voda je potrebno poskrbeti za polaganje cevi vertikalno v zemljo, kar zahteva precejšnjo globino, ali pa polaganje cevi horizontalno v zemljo, za kar potrebujemo precej veliko zemljišče – običajno večje, kot je klasična velikost parcel, na katerih stojijo slovenske hiše. Poleg tega, da običajno nimamo dovolj zemlje, pa je tu še ena težava – strošek z gradbenimi deli.

Enako velja za toplotno črpalko voda voda. V prvi vrsti potrebujemo zanjo vodni vir, in če ga imamo, se prične zapletena birokracija in seveda tudi plačila zanjo. Pridobiti je namreč potrebno dovoljenje, da lahko vodni vir izkoriščamo, kar je na nekaterih področjih tudi povsem nemogoče, saj je voda oziroma podtalnica precej zaščitena.

Toplotna črpalka zrak voda je tako edina vrsta toplotne črpalke, ki je dejansko na voljo vsakomur. Je najcenejša oblika toplotne črpalke in zahteva najmanj posegov za postavitev in montažo. Postavimo jo lahko v vsak dom, potrebno je le najti pravi prostor (običajno se odločimo za kletni prostor, vendar to vsekakor ni nujno).

Kako v bistvu deluje takšna črpalka? O delovanju nam priča že samo ime. Če povemo poenostavljeno: toplotna črpalka zrak voda izkorišča konstantno temperaturo zraka v prostoru, v katerem se nahaja (oziroma razliko med njim ter zunanjim zrakom), ter tako ogreva vodo. To pomeni, da svoj dom še vedno ogrevamo enako kot s katerim koli drugim »klasičnim« gorivom – tako kot bi uporabljali kurilno olje, drva ali plin, imamo tudi tu centralni ogrevalni sistem, ogrevana voda pa greje prostore tako, da kroži skozi cevi in radiatorje (ali pa se odločimo za talno ogrevanje). Hkrati z vodo za ogrevanje radiatorjev oziroma talnega gretja, poskrbi tudi za ogrevanje vode, ki jo uporabljamo za tuširanje.

Pri toplotni črpalki, kjer gre za prenos energije oziroma toplote z zraka na vodo, je seveda potrebna tudi električna energija, ki skrbi za kroženje ogrete vode (s pomočjo vodne črpalke), prav tako pa se marsikdo odloči tudi za manjši električni grelnik (bojler), s katerim lahko vodo segrejemo na višjo temperaturo.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja